Restauracja Malecon
Restauracja Malecon jest kwintesencją połączenia klasycznej kubańskiej i europejskiej kuchni i stylu, oferującą gościom najwyższe kulinarne standardy. Dania serwowane z dbałością o każdy najdrobniejszy szczegół z pewnością zaspokoją gusta każdego, kto przekroczy próg naszej restauracji. Oprócz stałego menu, przygotowujemy menu sezonowe, którego różnorodność zachęci Państwa do powrotu.
Stylowe wnętrza, oraz wspaniała lokalizacja zapewniają niezapomniane wrażenia estetyczne, a dostępny taras z widokiem na Wawel, przyciągnie nie tylko na wykwintne kolacje i romantyczne wieczory, ale także na spotkanie biznesowe i duże grupowe uroczystości.
Historia
Restauracja Malecon to wyjątkowe miejsce o niepowtarzalnym klimacie. W sąsiedztwie zamku wawelskiego dochodzi do syntezy kuchni międzynarodowej, kubańskiej i polskiej, której efektem są wrażenia zarówno estetyczne jak i kulinarne każdego z Gości. Eleganckie wnętrza zachęcają do powierzenia nam kilku chwil, a przemiła obsługa, dołoży wszelkich starań aby te momenty zostały zapamiętane na długo.
Cechą charakterystyczną naszej restauracji, wyróżniającą nas na tle krakowskiej gastronomii jest wyjątkowy taras, z którego widok na Zamek Królewski, Wisłę i panoramę Krakowa zaspokoi doznania każdego estety. Ciągle poszerzająca się grupa stałych gości oraz osób rezydujących w prowadzonym przez nas Hotelu Pod Wawelem tylko potwierdza nietuzinkowy charakter tego miejsca.
Kontakt
Plac Na Groblach 22
31-101 Kraków
tel. +48 12 423 18 43
kom. +48 519 146 460
malecon@malecon.pl
Restauracja Malecon to idealnie miejsce na organizacje imprez okolicznościowych. Dzięki zdobytemu doświadczeniu sprostamy wszystkim wymaganiom stawianym przez naszych Gości. Idealna lokalizacja w ścisłym centrum Krakowa, sprawia, ze to najlepsze miejsce na spotkania rodzinne i biznesowe. Pełen wdzięku wystrój naszej restauracji sprzyja imprezom takim jak: wesela, komunie, chrzciny, bale sylwestrowe, wieczory panieńskie i kawalerskie jak również spotkania firmowe i konferencje . Do Państwa dyspozycji oddajemy klimatyzowaną salę mogącą pomieścić 100 osób, zjawiskowy taras, jak również restauracje oraz pub. Gwarantujemy specjalne na każdą okazję menu oraz wiele innych udogodnień, w zależności od Państwa życzeń.
Zapraszamy do skontaktowania się z menagerem restauracji w celu indywidualnego dopasowania oferty.
Zapraszamy do zapoznania się z przykładowym Menu na różne okazje
Wesela
Przystawka
rozetki indycze z sosem leśnym
Zupa
bulion wołowy z kołdunami
Danie główne
filet z kurczaka faszerowany julienne warzywnym i feta w sosie kurkowym, puree ziemniaczane, zestaw surówek: marchew z bakaliami seler z bakaliami, z kapusty pekińskiej
Deser
rolada owocowa z owocami i bita śmietana
Dania ciepłe
schab ze śliwką z kluskami śląskimi i sałatka z czerwonej kapusty i gruszek
barszcz czerwony z pasztecikiem
Zimna płyta
półmiski wędlin i mięs pieczonych dekorowane zakąskami zimnymi
deska serów rożnych z winogronem i orzechami
półmisek pasztetów staropolskich z konfiturami domowymi
półmiski śledziowe: śledź w śmietanie, śledź po cygańsku
peta swojskich kiełbas
tymbaliki drobiowe jaja faszerowane w sosie tatarskim
sosy zimne: czosnkowy, cumberland, aioli
pieczywo różne
Sałatki
grecka
gyros z kurczakiem
Ciasta
Ciasta oraz ciasteczka
Kosze owocowe
***
W cenę każdego menu wliczono świeżo parzoną kawę i herbatę,
oraz wodę mineralną niegazowaną.
Dodatkowe napoje dostępne są w ciekawych pakietach alkoholowych i bezalkoholowych
Chrzciny
Propozycje menu
1
Zupa minestrone
Filet z kurczaka w sosie pomarańczowo- szałwiowym z pieczonymi ziemniakami oraz warzywami z grilla
Panacotta w sosie malinowym
2
Zupa cebulowa z grzankami
Udko z kurczaka à la Cajun podana z zapiekanką ziemniaczaną i sałatą mista
Strudel jabłkowy w sosie waniliowym
3
Bruschetta z pomidorów i świeżej bazylii
Polędwiczka wieprzowa w sosie kurkowym z ziemniakami i warzywami z grila
Deser cappucino z sosem pistacjowym
***
W cenę każdego menu wliczone zostały świeżo parzona kawa i herbata, woda mineralna niegazowana, soki owocowe oraz wino domu białe i czerwone
oraz Deski serów, Patery wędlin, Ciasta, Owoce, Pieczywo
Komunie
Przystawka
Tarta z duszonymi porami i łososiem
Zupa
Krem z brokuł i świeżej bazylii
Danie główne
Polędwiczki w sosie z zielonego pieprzu z ziemniakami pieczonymi i grillowanymi warzywami.
Deser
Tiramisu
Bufet szwedzki
Półmisek wędlin i mięs pieczonych z gondolami melonowymi
Koreczki serowo-owocowe
Zawijaski z ogórka zielonego i wody
Camembert z wędzonym indykiem i żurawiną
Łódeczki z wędzonym łososiem i dipem koperkowym
Tortilla z musem peperonata i rucolą
Tymbaliki drobiowe
Pieczywo różne
Sosy zimne
Czosnkowy
Curry
Cumberland
Sałatki
Z kurczakiem wędzonym i ananasem
Grecka z serem feta
Wieczory kawalerskie
Stripsy z sosem barbecue oraz sosem americana
American burger z frytkami oraz sałatą wiosenną
Piwo Okocim 1l/os.
***
Piwo w każdym zestawie można wymienić na kieliszek wódki.
Konferencje
Propozycje oferty bufetowej
1
Zupa pomidorowa z makaronem
Kotlet schabowy, ziemniaki pieczone i kapusta zasmażana
Sernik z brzoskwinią
2
Zupa jarzynowa z makaronem
Pierogi ruskie okraszone skwarkami i cebulką
Naleśniki z serem i polewą truskawkową
3
Barszcz czerwony z ziemniakami
Sola w sosie porowym, ryż kolorowy oraz warzywa gotowane
Rolada lodowa z owocami i bitą śmietaną
4
Krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym
Indyk pieczony w sosie jarzynowym, kluski śląskie i surówka z czerwonej kapusty i gruszek
Kremówka
Eventy
Propozycja ‘Havana cocktail party’
Bufet zimny
Kompozycja raków i owoców morza na postumencie
Tiule parmezanowe z musem pistacjowym
Quiche loreańskie
Ptysie z musem wątróbkowym i mandarynkami
Galantyna z indyka z musem truflowym
Bruschetta z duszonymi porami i borowikami
Piperada z warzyw
Melon z szynka parmeńską i winogronem
Samosy z kozim serem i syropem klonowym
Frykadelki cielęce w cieście francuskim
Millefoglie z warzyw grillowanych i oscypka
Pieczywo różne
Sosy
Raita z ogórkiem i kabaczkiem
Remoulade
Tropikalny
Sałatki
Hawajska z kurczakiem i ananasem
Horiatica - grecka z fetą
Sałatka BAYAMO - z soczewicą, serem pleśniowym
i jalapeno
Bufet gorący
Krewetki torpedo w kokosie
Kurczak tandoori ze świeża kolendra
Pilaw z watróbek drobiowych i migdalów
Estifado z wolowiny
Porusalda
Mini steki w sosie romesco
Zupa galangalowa z pędami bambusa i trawa cytrynowa
Ziemniaki po bombajsku
Warzywa woktay
Ryz biryani
Bufet słodki
Kardamonowe banany z rumem Barbados
Pinacolda
Panna cotta z malinami
Ciasto czekoladowe Williams
Ptysie z kremem pasticcierre
Parfait jagodowe
Ciasteczka coctailowe
Kompozycja koszów owocowych
Napoje
Świeżo parzona kawa i herbata
Woda mineralna niegazowana
Soki owocowe
Wino domowe białe i czerwone
Cateringi plenerowe
Nasza restauracja specjalizuje się również w imprezach wyjazdowych. Dzięki doświadczeniu, elastyczności, osobistym zaangażowaniu naszych pracowników i rozwiniętej infrastrukturze, zapewnimy sukces każdemu organizowanemu wydarzeniu. Oferujemy kompleksową obsługę uroczystości, w tym szkoleń, konferencji, bankietów, zjazdów oraz wesel.